Türkiye, Depremler Yaşanmadan Alabileceği Önlemler İçin Büyük Bir Proje Başlattı
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer ÖZBURAN'ın da araştırmacı olarak görev alacağı TÜBİTAK projeleri ile Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki diri faylar ve fay segmentleri üzerinde paleosismoloji çalışmaları yürütülecek ve “Türkiye Deprem Tehlike Haritası”nın güncellenmesine katkı sunulacak.
30.10.2023 tarihinde, TÜBİTAK, AFAD, MTA, Türkiye Belediyeler Birliği ve ilgili üniversitelerden katılımcılar ile oluşturulan platform için (Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde imza töreni düzenlendi. Törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Münir Karaloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Sayın Abdullah Tancan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal, AFAD Başkanı Sayın Vali Okay Memiş, Maden ve Teknik Arama (MTA) Genel Müdürü Sayın Vedat Yanık, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Sayın Yücel Yılmaz, yanı sıra paydaş üniversite rektörleri ile proje yürütücüleri katıldı.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) koordinatörlüğünde, AFAD, MTA ve paydaş üniversiteler işbirliğinde gerçekleştirilecek proje ile, hakkında daha az bilgimiz olan bazı diri fayların geometrileri, depremlerin tekrarlanma periyotları, son yüzey kırılması tarihleri ve kayma hızları ile her bir depremdeki ortalama kayma miktarları araştırılacak. 123G003 nolu “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi” isimli projenin sonucunda “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” güncellenecek. Projeyle birlikte, diri fayların bulundukları bölgelerde, yerleşim alanlarını etkileyebilecek nitelikte deprem senaryoları ortaya konularak nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerde, olası yıkıcı depremlere karşı yerleşim alanlarının uğrayacağı deprem zararları en aza indirilecek. Elde edilecek bilimsel ve teknik veriler Türkiye'de yatırım projelerinin ve yerleşim alanlarının planlanmasında organize sanayi bölgelerinin yer seçiminde, ulaşım ve enerji nakil hatları gibi altyapı projelerinde ilgili kurumlara önemli bir rehber olacak.
Çalışmalarda 128 fay segmentinin analiz edilmesi sağlanacak. 2 yıl sürecek projeye, 14'ü proje yürütücüsü olmak üzere 22 üniversite katkı sunacak. 115 milyon lira büyüklüğündeki projenin ana finansörü TÜBİTAK olacak. AFAD’ın yüzde 20 eş finansman sağlayacağı projede MTA tarafından yürütülecek çalışmalar ise kurum öz kaynakları ile gerçekleştirilecek. Kamu-üniversite iş birliğindeki bu projelerde, üniversitelerden toplamda 100 araştırmacı ve 90 bursiyer yer alacak.
Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer ÖZBURAN'ın iki farklı projede araştırmacı olarak katılacağı çalışmalar kapsamında Kütahya’da Kütahya Fayı, Parmakören Fayı, Aydın’da Büyük Menderes Grabeni Buharkent Segmenti ve Pamukören Segmenti ile Düzce’de Hendek Fayı, Çilimli Fayı, Yığılca Fayı ile Devrek Fayı’nın geçmiş deprem etkinlikleri araştırılacak. Bu kapsamda ilgili iki projenin (123G014, 123G018) toplam bütçesi 10.698.525TL olacak.